Första flyttaren: Bitcoin Steady Över $ 13 000 som JPMorgan har Eureka! Ögonblick

Bitcoin var högre och verkade hålla över $ 13 000 för första gången sedan januari 2018.

Men det mest dramatiska på kryptomarknaderna kom efter ett utnyttjande av det decentraliserade finansprotokollet Harvest Finance skickade plattformens infödda FARM-token tumlande med 65% på mindre än en timme.

På traditionella marknader gled de europeiska aktierna när Spanien förklarade undantagstillstånd COVID-19 och italienarna uppmanades att stanna hemma. Amerikanska aktiefutures pekade på en lägre öppning på tecken på en återuppgång i coronavirus och dämpade förhoppningar om ett stort stimulanspaket före valet. Guld förändrades lite.

Marknaden rör sig

Bitcoin-tjurar är vana vid nedläggningarna. Den största kryptovalutan har blivit lamslagen de senaste åren som ett ”bedrägeri” för att ha ”i princip inget värde” och för att inte kvalificera sig som ”en lämplig investering.”

Nu när bitcoin monterar det som kan vara det mest hållbara rallyet på nästan tre år, kan tjurarna behöva vänja sig vid en ny känsla: rättfärdigande.

Analytiker för JPMorgan, den största amerikanska banken, skrev fredag ​​i en rapport att bitcoin har „betydande“ prisuppgång på lång sikt, vilket rapporterats av CoinDesk’s Zack Voell.

Bitcoins ökande användning som ett alternativ till guld förstärks av tusenårsintresset för kryptovaluta, enligt rapporten, skriven av JPMorgans globala kvantitativa och derivatstrategiteam.

„Till och med en blygsam trängsel av guld som en alternativ valuta på längre sikt skulle innebära en fördubbling eller tredubbling av bitcoinpriset härifrån“, skrev analytikerna.

Sådana beröm från de största stora amerikanska bankerna utgör en anmärkningsvärd milstolpe för en digital tillgång som lanserades i början av 2009 med det specifika syftet att eliminera mellanhänder i betalningssystem.

Och det är ganska svårt att motstå muddring av JPMorgan-vd Jamie Dimons minnesvärda anmärkning 2017 att bitcoin var ett „bedrägeri“.

„Om du är dum nog att köpa den, betalar du priset för det en dag“, sa Dimon vid den tiden.

På senare tid fortsätter det priset bara att stiga, uppväckt av den växande tron ​​bland många kryptoinvesterare att bitcoin kan tjäna som en säkring mot biljoner dollar med utskrift av centralbankens pengar.

Bitcoin har klättrat 82% 2020, och det har fördubblats i värde sedan Dimon gjorde den nedsättande anmärkningen i oktober 2017. De som köpte kryptovalutan ser smarta ut jämfört med aktieägarna i JPMorgan, vars aktier har fallit 26% 2020 och lämnat aktien pris ungefär där det stod för tre år sedan.

Bitcoins tekniska diagram visar tecken på tillfällig tjurutmattning.

Kryptovalutan huggade ut ett snurrljus på söndag, vilket inträffar när en tillgång ser tvåvägs prisåtgärder under en viss period. Det anses allmänt som ett tecken på obeslutsamhet på marknaden, särskilt när det verkar efter en anmärkningsvärd rally, vilket är fallet här.

Ljuset validerar signaler från en annan teknisk indikator, det 14-dagars relativa styrkaindexet, där dess avläsning på över 70 antyder att marknaden är överköpt. Det omedelbara stödet uppgår till 12 500 dollar (horisontell linje i det dagliga diagrammet).

Dips kan vara kortlivade, eftersom kryptovalutans långvariga tjurfall har förstärkts av onlinebetalningsjätten PayPal nyligen beslutat att meddela stöd för bitcoin.

Dessutom har flera offentliga toppföretag nyligen avslöjat sina bitcoininnehav, vilket ger ett starkt förtroende för kryptovalutans framtid.

Dessutom stöds det senaste rallyt från $ 10.000 till $ 13.300 av ökad ackumulering av stora investerare och ser hållbar ut.

Från och med söndagen steg valpopulationen – kluster av adresser som innehas av en enda nätverksdeltagare som innehar minst 1000 BTC – till 1939, det högsta sedan september 2016, enligt datakällan Glassnode.

– Omkar Godbole

Vad är hett

En attack mot decentraliserat finansieringsprotokoll (DeFi) Harvest Finance har skickat plattformens ursprungliga token, FARM, med 65% på mindre än en timme (CoinDesk)

Schweiziska centralbanken, Bank of International Settlements plan test av centralbankens digitala valuta i slutet av året (The Block)

Advokat lämnar in förslag om att avfärda den amerikanska regeringen anklagar att Ethereum-utvecklaren Virgil Griffith bryter mot sanktionslagen genom att tala på nordkoreanska kryptokurrencykonferens (CoinDesk)

Föreslagen kinesisk lag förbjuder alla yuan-kopplade tokens – förutom dess egen centralbanks digitala valuta (CoinDesk)

Analoger

Det senaste om ekonomin och traditionell ekonomi

Centralbanker ökar vanliga obligationer på 17 miljarder euro (20 miljarder dollar) utgivna av Europeiska kommissionen för att finansiera koronavirusprogram (WSJ)

Morgan Stanleys främsta amerikanska aktiestrateg säger att man ska köpa dip om S&P 500 faller efter valet, eftersom ekonomisk stimulans är nära säker oavsett vinner (Bloomberg)

Coronavirus-inducerad avveckling i mars kom med rekordspridningar på bud på amerikanska statsobligationer, vilket visar gränser för likviditet på världens djupaste obligationsmarknad (Reuters)

Mission creep?: Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde driver organisationen bortom traditionella penningpolitiska problem som global uppvärmning och könsbalans (Reuters)

Ripples Brad Garlinghouse säger att teknikföretag har en skyldighet att hjälpa till med att lösa samhällsproblem och avvisar ”apolitisk” inställning från Coinbases Brian Armstrong (CNBC)